Hääkuvauksien varaajalle

 

Kuvauksen varaus

Toivoisin että jo kuvausta varatessanne tiedätte hääkuvauksen tarkan päivämäärän, varsinkin jos se osuu sesongin keskelle, kesä-heinä-elokuulle. Jos samaa päivämäärää kysyy samaan aikaan monta eri paria, niin se joka lyö lukkoon ekana, saa sen päivän(ts. se jolle teen varausmaksusta laskun). Varauksen lukkoon lyömisen venyttely on miun kannalta varsin ikävää kun joudun myymään eioota tai epävarmaa kunnes toinen osapuoli kertoo kantansa.

Kuvauspalaveri

Oli kyseessä sitten vaikka ainoastaan kirkon kuvaus, niin toivoisin siltikin että pitäisimme vähintäänkin puhelinpalaverin kuvauksista. Palaverissa katsotaan että olemme kumpikin samalla aaltopituudella siitä mitä lähdemme kuvauksilla hakemaan ja olemme kumpikin kartalla siitä että mitä mihinkin aikaan tapahtuu. Kuvauspalaveri kannattaa pitää noin 1-2vko ennen vihkimistä, jotta mm. hääpäivän ohjelmaa voidaan silloin lyödä paremmin lukkoon. Kuvauspalaverin lisäksi vaikkapa just kuvausta edeltävänä iltana vielä tekstiviestillä varmistus kuvauspaikasta(poteretit) ja ajasta jos vaikkapa säätila tai jokin mahdollinen aikataulumuutos päivässä olisi muuttunut.

Kirkon/vihkimisen kuvaus

Omalta kannaltani tärkeintä on tietää ohjelman kulku niiltä osin kun se poikkeaa perinteisestä lyhyestä ohjelmasta. Muita tärkeitä tietoja ovat esim. morsiamen tulotapa kirkkoon ja mahdollinen kunniakuja.

Hääkuvan otto

Ihan ensimmäiseksi toivoisin että hääkuvan otto aikataulutetaan ennen vihkimistä, jos se vaan hääparille sopii. Kuvaus ennen vihkimistä helpottaa hääpäivän stressiä ja ryntäämistä huomattavasti sekä kuvaajan että kuvattavien osalta, sekä helpottaa loppuillan ohjelman suunnittelua kun hääväellä ei tule odottelua kirkon jälkeen juhlapaikan pihamaalla.

Hääkuvan ottoon kannattaa varata kolmesta vartista tuntiin(huomioikaa matkat tuohon päälle!), mieluummin vähän liikaa kun liian vähän aikaa, niin ne kuvat voidaan ottaa turhaan kiristelemättä. Kuvauksiin kannattaa ottaa mukaan mm. Kaaso(meikkaa paremmin kun mie ja ymmärtää hääpuvunkin päälle), tasapohjaiset kengät piikkikorkojen tilalle(Suomen kesät ei ole aina kuivia ja hyvät kuvauspaikat ei ole yleensä asfaltilla), siisti sontsa(mie kanniskelen rekvisiittana muutamaa sontsaa, mutta yllättävän sateen tai liian kovan auringonpaisteen takia voi ottaa mukaan jonkin oman näkemyksen aiheesta) sekä keritessään joko bestman tai hääauton kuski pitelemään valoa/heijastinta(90% miljöökuvista otan ilman valoja joten aika satunnaista tämä tarve). Kannattaa myös huomioida että tuossa välissä on yleensä ainoa väli koko hääpäivänä jossa aikataulussa voi olla ns. löysää, tuohon väliin kannattaa aikatauluttaa kaikki mahdolliset myöhästymisvarat ja muut yllättävät muuttujat.

Hääkuvan kuvaan ensisijaisesti ulkona niin että se sää ja vuodenaika näkyy kuvissa, jos ennen vihkimistä tulee vaakasuorassa vettä niin tuossa tilanteessa voidaan sitten ottaa käyttöön suunnitelma b ja toivoa parempaa keliä heti vihkimisen jälkeen, jos sekään ei toimi niin sitten viimeisenä vaihtoehtona studiokuva lentokentän laidalla sijaitsevassa studiossa(jos järkevän matkan päässä hääpaikasta). Kuitenkin kannattaa huomioida että jos joku kastuu hääkuvauksissa niin se oon sit mie ite :)

Hääjuhla

Kun olen lopulta pyyhkinyt hikipisarat nenänpäästäni ja saavun hääpaikalle, kuvaan häiden tapahtumia niinkuin ne tapahtuvat(ts. dokumentaarisesti). Tykkään kuitenkin osallistua keskusteluun ihmisten kanssa ja kuvaan samalla ihmisiä mahdollisimman luonnollisissa tilanteissa. Ruokailun aikana kuvaan lähinnä lapsia luonnollisissa tilanteissa(…) Aikuiset saavat syödä rauhassa. Itse ruokailen jossakin sopivassa välissä, jotta ehdin taas kuvaamaan heti ruokailun jälkeen alkavaa ohjelmaa. Hääkuvaajan voi sjoittaa joko bändin kanssa samaan pöytään tai johonkin sopivaan häävieraiden pöytään, muuta väliä tuolla sijoituksella ei ole kunhan sieltä pääsee liikahtamaan vaikka kesken ruokailun yllättävää puhetta kuvaamaan. Kaason ja bestmanit/seremoniamestarin voi ohjeistaa nykimään miuta hihasta jos juhlan aikana on joku yllätyksellinen ohjelmanumero, niin opsaan olla valmiina sitä kuvaamaan.

Hääjuhlan aikana kuvaan myös niitä ryhmäkuvia joita miulle hääpari/bestman/kaaso/joku muu opastaa(miun nimimuistiin ei kannattane luottaa).

Hääjuhlan osalta omana toiveena olisi mahdollisimman yhteneväinen valaistus tilaan, toki tunnelmavalaistusta saa käyttää, mutta toivoisin että esim. mahdollisesti hääbändin tarjoamat värilliset ledivalot jätetään loppuillan ohjelmistoon(terv. heppu joka vietti joskus liian monta tuntia photoshopin ääressä).

Kuvien toimitus

Toimitan kuvista esikatselugallerian 1-4vko päästä häistä, esikatselugallerian ohessa toimitan laskun ja toivoisin että esikatselugalleriaa kommentoidaan jos siihen koetaan tarvetta. Esikatselugalleria ei omalta osaltani ole yleensä puolivalmis tuotos, vaan se on se sama kuvasetti jonka toimitan teille jos muutoksia ei tule.
Toimitan valmiina kuvina sekä täysikokoiset kuvat, joista saatte tehtyä paperiversiot kuvistanne, sekä nettikokoiset, joita voitte käyttää esim. Facebookissa.

Mahdolliset peruutukset

Omalta osaltani tuo varausmaksu on ns. maksettu siitä työstä jota teen valmistellessa ja varatessa kuvausta, joten pääsääntöisesti sitä en palauta ellen itse esty kuvaamasta ja en saa ketään tilalle kuvaamaan(sekä myös maksu tyhjäksi jäävästä viikonlopusta). Jos jostakin syystä estyn itse kuvaamasta, niin pyrin ensisijaisesti etsimään itse teille korvaajan tilalleni joka on omasta mielestäni pätevä suorittamaan kuvauksen(neuvottelen toki asiasta teidän kanssa). Pyrin myös siihen että tilalleni tuleva kuvaaja kuvaisi samaan hintaan tuon kuvauksen mutta en voi sitä taata.

Toki voi olla ns. force majeure -tilanne edessä jommalla kummalla osapuolella, mutta sitä ei juurikaan voi ennakoida.

Kalusto

Olen pyrkinyt varmentamaan oman kuvaamiseni sillä että käytän kahta ammattitasoista runkoa ja suhteellisen paljon polttoväleiltään päällekkäin meneviä optiikoita jolloin yhden laitteen rikkoutuminen ei estä kuvausta.

(Ylläoleva teksti päivittyy vielä sitä mukaa kun tulee hääkuvaukseen liittyviä asioita mieleen)