Sillointällön tuntuu et valokuvaa ja sen omistusoikeuksia poljetaan ihan vain siksi koska voidaan. Taas tuntuu et on käymässä juurikin niin, tällä kertaa asialla suuri suomalainen lehtitalo. Itse ajattelen tätä tilannetta lähinnä tulevaisuutta ajatellen, sillä en oo sanomalle tainnu ikinä myydä mitään.
Freet.fi artikkeli asiasta
Freet.fi, toinen artikkeli asiasta
Pingstate.nu kirjoitus
Vaikka en yleensä näitä tuekaan… Nettiadressi
Adressit.com:
Sanoma News -konsernin lehdet – kärjessä Helsingin Sanomat – ovat lähdössä vaatimaan freelancereiltaan kaikkia taloudellisia tekijänoikeuksia. Freelancerin ansiot tulevat juttujen, valokuvien ja graafisen työn tekijänoikeuksien myymisestä. Nyt laajemmista oikeuksista ei haluta maksaa lisäkorvauksia.
Helsingin Sanomien freelancereille lähettämä viesti on, että toimitusten kuukausipalkkaisilta journalisteilta on vastaavasti “hankittu” kaikki oikeudet viime vuosina. Kuukausipalkkaisia toimittajia ja freelance-toimittajia halutaan nyt “kohdella” samalla tavoin. Lisäksi viitataan alalla vallitsevaan käytäntöön.
Vallitseva käytäntö ei ole kaikki oikeudet kustantajalle! Useimmiten freelancerit luovuttavat ensi- ja kertajulkaisuoikeuksia tai vapaata käyttöoikeutta. Freelancerille jää tällöin myös omia taloudellisia oikeuksia.
Alan kauppatavan mukaan laajempien oikeuksien pitäisi näkyä korkeampina palkkioina. Hesari irtisanoutuu viestillään alan vallitsevasta käytännöstä.
Freet.fi:
Yhtiön vaateet ovat tylyjä:
• Yksinoikeus kaikkiin nykyisiin ja tuleviin taloudellisiin oikeuksiin siirtyy Sanoma Newsille, myös ne “joita ei vielä sopimuksen allekirjoitushetkellä voida yksilöidä”.• Ei mitään muuta sallittua tekijän omaa käyttöä kuin oikeus omiin näyttelyihin ja kokoomateoksiin, jotka eivät “suoranaisesti” kilpaile Sanoma Newsin kanssa.
• Kaikkien taloudellisten oikeuksien siirto koskee myös kirjoitukseen liittyviä valo- ja piirroskuvia. Sopimusta on vaadittu myös kuvittajilta.
• Maksu suoritetaan 21 päivää julkaisupäivästä, ei kaupanteosta. Siis: jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta, mutta tekijä ei saa tarjota aineistoa muualle.
• Oikeudet ovat korvauksetta koko Sanoma-konsernin käytössä. Se toimii 20 maassa, julkaisee yli 300 lehteä ja siihen kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita.
• Sanoma News ottaa edelleenluovutusoikeudet eli kaikki myynti- ja syndikointioikeudet myös oman konsernin ulkopuolelle ilman mitään korvausta tai rojaltia tekijälle.
• Sanoma News ottaa aineiston vapaan muuntelu- ja muuttamisoikeuden. Muuntelu merkitsee työn muuttamista toiseen ilmaisumuotoon (esimerkiksi sarjakuva animaatioksi ja kännykkäkuviksi) ja muuttamisoikeus sisällön muuttamista.
• “Mahdollisista oikeuksia ym.” koskevista vahingonkorvauksista, oikeudenkäyntikuluista ja muista kustannuksista vastaa tekijä, joka ei tosin voi vaikuttaa tai edes tietää missä yhteydessä, milloin ja miten muutettuna hänen työtään käytetään.
Huomioi mustatut kohdat. Erityisesti tuon ensimmäinen mustattu kohta on kummallinen… mitä jos tehdastyöntekijä tekisi tuotetta ns. varastoon, ja saisi palkan tehdystä työstä vasta kun asiakas ostaa sen hyllystä itselleen, kuka tähän suostuisi?
Myös viimeinen kohta jossa itse lehtitalo kirjoittaa itsensä ulos kaikesta vastuusta, vaikka kuvaajalla itsellään ei ole enää mitään mahdollisuuksia vaikuttaa koko kuvan julkaisuun.
muutama lisälinkki:
M&M
HS
Kauppalehti