Category Archives: Kuva

Katse tulevaan(ja ehkä vähän menneeseenkin)

Ensi vuosi alkaa näyttämään hyvältä, ensiksi loppiaisena valaisukurssi Marko Rantasen johdolla täällä Lappeenrannassa, helmikuussa taas ensimmäinen oma valokuvanäyttely valokuvakeskuksen pienessä galleriassa. Tuon lisäksi tulee ”haastattelu” suvun lehteen tässä keväällä valokuvauksen tiimoilta. Hääkuvauksiakin on varattu aika hyvin, tän hetken saldona vuodenvaihteen tietämillä on varauksia jo samanverran kun oli kuvauksia koko viime vuotena(vielä kuitenkin löytyy vapaita päiviä 🙂 ).

Olenko minä se jonka budjetista säästät?

dc.netissä on ollut harvinaisen hyvä keskustelu hääkuvauksesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

peidu kirjoitti:
The Hatterille
Kysyin morsiamelta, että ovatko miettineet palkata ammattilaista, sanoivat että budjetti ei riitä. Eli ei ole rahaa, se on joko minä tai sitten varmaan joku kaveri joka saa kameran päälle ja pois, välissä painaa nappia. Jos vastaus olisi ollut että eivät halua maksaa ammattilaisen palkkaa, voi olla että en olisi ottanut keikkaa vastaan ja sanonut että maksakaa vaan.

Jooopa…

Mä kun olen vanha punkkari, niin on jäänyt pinttynyt tapa aukoa päätään asioista, mitkä kokee vääräksi. Noi viisaammat osaa aina olla hiljaa ja myhäillä taustalla. En siis koskaan pahalla näitä tarkoita, mutta kun riepoo. Pienenä olin jo ongelmissa aina tän takia.

Vaan…

Tämä – ei ole budjettia, on se ”oldest trick on the book”, koskaan ei ole budjettia. Mä olen usein kysynyt noilta tinkaajilta, että eikö olisi mahdollista tinkiä vaikka pitopalvelusta, kukkasista tai hääauton vuokrasta, että saisi työtään tekevälle valokuvaajalle maksettua hänen palkkansa.

Nyt kun tekee halvalla saadakseen seuraavankin keikan niin se tarkoittaa seuraavankin keikan olevan ajatuksella tää oli se halpa kuvaaja. Kyllä näitä halpoja keikkoja saa tehdä vaikka maailman tappiin tai sitten on näitä kavereita, jotka hyväksikäyttävät sitä hyvää kaveriaan, tehden hänestä heidän kuvaajaorjansa. Siinä vaiheessa kun seuraavasta kuvauskeikasta ajattelet pyytää kunnon korvauksen, löytyykin lähipiiristä se seuraava kameran omistaja, joka ymmärtää ei ole budjetin-päälle.

Harvat sitä huomioivat että maksan noista kuvauspalkkioista verot ja ensvuonna melko varmasti myös alvit, joten tuo todellinen käteenjäävä osuus ehkä puolet siitä mitä tilille napsahtaa(josta sitten koitan kattaa tämän kuvaushomman omilleen).
Toisaalta voi ajatella myös käänteisesti; miten tärkeä tuo hääpäivä on hääparille, mille tasolle sen häiden onnistuneen dokumentoinnin arvostaa. Onko valittu kuvaaja juuri se tyyliltään haluttu vai ”jokuvaan” joka nyt vaan sattuu heilumaan kameran kanssa jonkun häissä ja jolta tulee ehkä jotain kuvia.

Aina välillä kysytään ”miun tyylistä” kuvaa kun kysytään tarjousta, se tuntuu kuvaajasta hyvältä. Ehkä en ole enää joku, vaan juuri se.

Arvostan suuresti sitä uskallusta mikä oli ensimmäisellä kuvaamallani hääparilla muutama vuosi sitten, nyt kun tietää enemmin on käynyt miettimään että mitä kaikkea olisikaan voinut mennä pieleen, vaikkakin kaikki meni ensimmäisiksi hääkuvauksiksi varsin mallikkaasti 🙂
Monet satunnaiset harrastajat tarjoavat (hää)kuvauksia todella halvalla mutta samalla pari ottaa sen säästön edestä riskiä kontolleen. Monet harrastajat ottavat hyviä kuvia ja monet ammattilaiset taas valitettavan huonoja, mutta esim. toiminimen takaa toimiminen luo kuvan jatkuvasta ja vastuullisesta toiminnasta ja selkiyttää kuvauksen selkeäksi asiakkuudeksi jossa pätevät samat säännöt kuin missä vaan kuluttajapalveluiden kaupassa.

….
uudenvuoden kevennys syväterävyydestä
Youtube

Also posted in critic, Hääkuva, Sekalainen, valaisu, youtube Tagged , , , , , , , , , , , , |

11211

11211

11211, Lappeenrannan kirkko.

Tuo rakuunamäen päällä pönöttävä lappeenrannan kirkko on meikäläistä kaikkein lähinnä oleva kirkko(kävelin tohon kotonta varmaan 3min). Hassua sinänsä että ennen tätä kuvauskeikkaa en ollut käynyt koko kirkossa ikinä, vaikka oon asunu ihan nurkilla. Tuo kirkkohan on vielä restauroitui jokunen vuosi sitten joten sisätiloiltaan tuo oli varsin näyttävässä kunnossa. Kuvaajan kannalta tuo kirkko oli siinä mielessä positiivinen että kirkko oli todellä valoisa tuollaisena kirkkaana talvipäivänä, miinuksena taas alttarin kohta oli todella kapea.

Also posted in Hääkuva Tagged , , , , , , , , , |

E

E

Pari viikkoa sit kuvasin yhden setin mallikoululaisten kuvia, jokaisesta x määrä kuvia x aikaan. Mukana oli tuo uusi tausta joka oli vähän niinku tätä varten hommattu(tekosyy.. tarviihan tuota muulonkin mut nyt oli sopiva hetki ostaa). Tuo taustan osto kumpusi mm. edelliskerran kuvista jolloin fotarimittelö kuvien kanssa oli aika mieletön, nyt toivoin että tuo tausta hieman auttaisi tuossa.. ja auttoihan se, oikein rajaamalla(+riittävän pitkällä polttovälillä) tuo ~1.5m leveä tausta oli(si) ihan toimiva. Hitusen jos joutui kuvaamaan vinosta tai malli ei ollut keskellä niin silloin combo marque, ctrl+c, ctrl+v, ctrl+t oli useimmiten riittävä apu. Tuo pistää kuitenkin harkitsemaan josko kummikin hommaisi tuohon leveemmän taustapahvin tilalle, se tosin syö myös idean ajattelemastani helposta kuljetettavuudesta henkilöautossa. …ja ohan se myös täällä 31.5m2 kämpässä ”hitusen” tiellä…

Valaisu tuossa on aika tylsä kun ei noilla kuvamäärillä tuu siitä mitään et pomppis eestaas vatkaamaan pientä säätöä valoihin, tasasen varma ”ok” oli se mihin pyrin. Tuo helpottaa myös tottumattoman mallin toimintaa kun paikka ei oo niin millintarkka. Päävalona oli heijastava varjo toivoen että se toisi edes hieman henkeä noihin kuviin(vaihtoehtona läpiampuva tai 60cm ezy).

Also posted in kalusto, lappeenranta Tagged , , , , , , |

Arkistoja ja muuta

Lights
Suomalaisen kirjakaupan jouluvalot viime talvena

J
-20c, tämäkin viime talvelta

Summer
Sain viimein kuvattua (edes)yhden rullan loppuun tuolla Smena 6:sella. Tuli todistettua että kamera toimii ja edes jotakuinkin onnistuneiden kuvien saaminen on sillä lähinnä arpapeliä 🙂
Reilun vuodenhan tuo kerkisi tuolla repussa hyöriä, sisällä joku iso400 värifilmi kun alunperin kuvittelin kuvaavani tuon jo viime talvena…

Skannattu jollain canonin yhdistelmähässäkällä paperikuvasta, filmiskanneria kun en omista.

Wall
Kouvolan ehkä kuuluisin ja hirveimmän näköinen betonimötikkä. Halvalla ja betonista lienee tuo tunnuslause.


Ostetaan(aka. joululahjatoivelista. Olisipa edes joskus rikas pukki.):
-Filmiskanneri(kaapissa läjä kuvattua filmiä odottamassa kehitystä joka taas odottaa filmiskannerin hankkimista…). Esim Epson V500, Canon 8800f, tjsp.
-70/80-200 2.8 Nikoniin tai 85mm 1.8
-taustakartonki(harmaa?)+teline(taitettava tausta on aika onneton kun kuvaa kokovartalokuvaa)

Also posted in archive, kalusto, kamera, lappeenranta, photo, valokuva Tagged , , , , , , |

Hdr-sekoilua

Hdr-panorama&vignetting problems?
Isompana mustalla pohjalla

Kokeilin tuossa toissapäivänä miten onnistuisi hdr joka on tehty panoraamamuotoon monesta eri kuvasta, lähinnä tekniikkatestinä siis. Oletin että jotain häröjä voin saada aikaan kuvan liitosalueiden tienoille mut iha tommosia haloja en kyl oottanu saavani aikaan. Taas kerran photomatix osoitti huonot puolensa kun tonemappauksen aikana tuollaisesta halohirviöstä ei ollut mitään tietoa, tuo ongelma ilmeni vasta sen jälkeen kun tallensin koko kuvan. Tuo liittynee siihen että photomatix ei missään editoinnin välivaiheessa näytä todellista kuvaa käyttäjälle, vaan feikkaa koko kuvan niin että saa sen näkymään jotenkin tavallisen tietokonenäytön toistoalueella(eri tavalla kun sitten varsinaisessa tallennusvaiheessa).

Mitä ilmeisimmin nuo halot seuraavat varsin tarkkaan kuvan liitoskohtien aluerajoja, olettaisin että se vähäinen vinjetointi mitä tuo tamronin 17-50 2.8 tuottaa 22mm ja f8 asetuksella on tuon aiheuttanut. Tietenkin myös itse työjärjestys voi olla väärä, kun kasasin ensin panoraaman raweista tiff-muotoon(16bit, fotarin photomergessä)) ja sitten vasta ajoin eri ”valotukset” Photomatixiin. Pitäisikin kokeilla mitä päinvastainen työjärjestys tuottaisi…

Sekalaisia valokuvausaiheisia linkkejä:
$12milj korvaukset luvatta mainoskampanjassa käytetyistä kuvista(korvauksen suuruus määräytyy yllättävällä, mutta lopulta kuitenkin varsin järkeenkäyvällä tavalla).

Kummallisia pilviä Grönlannin yllä

Hienoja valomaalauksia Briteissä

Also posted in link, Linkkivihko, valokuva Tagged , , , , , , , |

Tuotekuvailua

Jokusen viikon on nyt tullu innostuttua taas tuotekuvaamisesta, on tullu kuvattua kamerakalustoa ja kaikkea mahdollista kodin tarviketta. Asiaa on nyt helpottanut se et oon saanu toisen stroben tohon kaveriks valaseen et ei tarvi ihan kaikkee viritellä heijastimilla kuntoon. Asiaa kyl helpottas vielä enemmän se jos olis kunnon softboksit noitten salamoiden valoa muokkaamassa, nyt tullu valoa muokattua lähinnä tehoa säätämällä ja siirtämällä salamaa eri etäisyyksille. Vaikeaa jos kuvattavassa tuotteessa on tiukkoja kiiltoja.

Kaivoin tuossa eilen naftaliinista vanhan lomonkin, jos sais tänävuonna viriteltyä vaikka filkankin tuohon ja kuvattua sillä.. niissä lomokuvissa on kuitenkin oma fiiliksensä mikä olis kiva itse kokea. Ajat ja suljin/himmennin tuntuu tuossa yhä toimivan jotakuinkin oikein joten luulen et kuvaaminen luonnistuu noilta osin todella hyvin. Jopa kameran alkuperäinen ”nahkainen” kaulalenkki ja kotelo on tallessa 🙂

Smena 6

Smena 6

Also posted in Sekalainen Tagged , , , , |

Kelo

div style=”float: right; margin-left: 10px; margin-bottom: 10px;” a href=”http://www.flickr.com/photos/vilpertt/2223299230/” title=”photo sharing”img src=”http://farm3.static.flickr.com/2301/2223299230_b63186d414_m.jpg” alt=”” style=”border: 2px solid rgb(0, 0, 0);” //abr /span style=”margin-top: 0px;font-size:0;” a href=”http://www.flickr.com/photos/vilpertt/2223299230/”Kelo/a br / Originally uploaded by a href=”http://www.flickr.com/people/vilpertt/”vilpertt/a /span/divViikonlopun aikana on tullu tallusteltua tuolla fazerin rannan suunnalla kameran kera ja tämä kyseinen kelo löytyi huhtinimenen leirintäalueen lähistöltä. Nyt ajattelin kokeilla että miten tämä flickrin ja bloggerin integraatio toimii 🙂

Also posted in flickr, photo, photoblog, valokuva