Category Archives: valaisu

Katse tulevaan(ja ehkä vähän menneeseenkin)

Ensi vuosi alkaa näyttämään hyvältä, ensiksi loppiaisena valaisukurssi Marko Rantasen johdolla täällä Lappeenrannassa, helmikuussa taas ensimmäinen oma valokuvanäyttely valokuvakeskuksen pienessä galleriassa. Tuon lisäksi tulee ”haastattelu” suvun lehteen tässä keväällä valokuvauksen tiimoilta. Hääkuvauksiakin on varattu aika hyvin, tän hetken saldona vuodenvaihteen tietämillä on varauksia jo samanverran kun oli kuvauksia koko viime vuotena(vielä kuitenkin löytyy vapaita päiviä 🙂 ).

Olenko minä se jonka budjetista säästät?

dc.netissä on ollut harvinaisen hyvä keskustelu hääkuvauksesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

peidu kirjoitti:
The Hatterille
Kysyin morsiamelta, että ovatko miettineet palkata ammattilaista, sanoivat että budjetti ei riitä. Eli ei ole rahaa, se on joko minä tai sitten varmaan joku kaveri joka saa kameran päälle ja pois, välissä painaa nappia. Jos vastaus olisi ollut että eivät halua maksaa ammattilaisen palkkaa, voi olla että en olisi ottanut keikkaa vastaan ja sanonut että maksakaa vaan.

Jooopa…

Mä kun olen vanha punkkari, niin on jäänyt pinttynyt tapa aukoa päätään asioista, mitkä kokee vääräksi. Noi viisaammat osaa aina olla hiljaa ja myhäillä taustalla. En siis koskaan pahalla näitä tarkoita, mutta kun riepoo. Pienenä olin jo ongelmissa aina tän takia.

Vaan…

Tämä – ei ole budjettia, on se ”oldest trick on the book”, koskaan ei ole budjettia. Mä olen usein kysynyt noilta tinkaajilta, että eikö olisi mahdollista tinkiä vaikka pitopalvelusta, kukkasista tai hääauton vuokrasta, että saisi työtään tekevälle valokuvaajalle maksettua hänen palkkansa.

Nyt kun tekee halvalla saadakseen seuraavankin keikan niin se tarkoittaa seuraavankin keikan olevan ajatuksella tää oli se halpa kuvaaja. Kyllä näitä halpoja keikkoja saa tehdä vaikka maailman tappiin tai sitten on näitä kavereita, jotka hyväksikäyttävät sitä hyvää kaveriaan, tehden hänestä heidän kuvaajaorjansa. Siinä vaiheessa kun seuraavasta kuvauskeikasta ajattelet pyytää kunnon korvauksen, löytyykin lähipiiristä se seuraava kameran omistaja, joka ymmärtää ei ole budjetin-päälle.

Harvat sitä huomioivat että maksan noista kuvauspalkkioista verot ja ensvuonna melko varmasti myös alvit, joten tuo todellinen käteenjäävä osuus ehkä puolet siitä mitä tilille napsahtaa(josta sitten koitan kattaa tämän kuvaushomman omilleen).
Toisaalta voi ajatella myös käänteisesti; miten tärkeä tuo hääpäivä on hääparille, mille tasolle sen häiden onnistuneen dokumentoinnin arvostaa. Onko valittu kuvaaja juuri se tyyliltään haluttu vai ”jokuvaan” joka nyt vaan sattuu heilumaan kameran kanssa jonkun häissä ja jolta tulee ehkä jotain kuvia.

Aina välillä kysytään ”miun tyylistä” kuvaa kun kysytään tarjousta, se tuntuu kuvaajasta hyvältä. Ehkä en ole enää joku, vaan juuri se.

Arvostan suuresti sitä uskallusta mikä oli ensimmäisellä kuvaamallani hääparilla muutama vuosi sitten, nyt kun tietää enemmin on käynyt miettimään että mitä kaikkea olisikaan voinut mennä pieleen, vaikkakin kaikki meni ensimmäisiksi hääkuvauksiksi varsin mallikkaasti 🙂
Monet satunnaiset harrastajat tarjoavat (hää)kuvauksia todella halvalla mutta samalla pari ottaa sen säästön edestä riskiä kontolleen. Monet harrastajat ottavat hyviä kuvia ja monet ammattilaiset taas valitettavan huonoja, mutta esim. toiminimen takaa toimiminen luo kuvan jatkuvasta ja vastuullisesta toiminnasta ja selkiyttää kuvauksen selkeäksi asiakkuudeksi jossa pätevät samat säännöt kuin missä vaan kuluttajapalveluiden kaupassa.

….
uudenvuoden kevennys syväterävyydestä
Youtube

Also posted in critic, Hääkuva, Kuva, Sekalainen, youtube Tagged , , , , , , , , , , , , |

Miitti

Ens sunnuntaina olis tarkotuksena taas miitata valaisija-porukalla, tässä Anssin video edellisestä miitistä:

Tuonne ens viikonlopulle olis vielä malli haussa, huudelkaahan 🙂 ja on se kuvauspaikkaki hakusessaan..

Also posted in Linkkivihko, miitti Tagged , , , , , , |

Kalustoa

Viime miitissä kerkisin kyllästymään salamatriggereiden toimimattomuuteen, välillä toimi yks triggeri ja välillä toinen. Ei tietoa että mikä tuon aiheutti kun yleensä noiden kanssa ei ole ongelmia kuin vain silloin kun pattereista on virta loppu. Tilasin tilalle paremmat rf-602:sen kun näytti olevan noin 50e setti jossa oli lähetin ja kolme vastaanotinta. Noista yongnuon härveleistä kun olen kuullut lähestulkoon vain pelkkää hyvää. Kiinanhärveleitähän nuokin ovat mutta ihmisten kokemusten perusteella nuo ovat olleet paljonkin mainettaan parempia.

Skyporttejakin harkitsin hetkisen verran mutta sitten aloin miettimään sitä että kun kumminkin kuvaan pääosin pikkusalamilla niin olisi jotenkin typerän tuntuista hommata joku kikkare roikkumaan salaman kylkeen. Kyseessä kun kuitenkin on jo huomattavasti kalliimman hintaluokan vehje niin en nähnyt oikeen tuossa ideaa, mielestäni kun myös käyttömukavuuden pitäisi seurata hintaa(yhdessä pw:ssähän tuo kenkä olisi, mut on siinä eri hintakin..). Samoin ongelmaksi muodostuisi salamat joissa ei ole pc-synkkaa kyljessä, joka tapauksessa joutuisin joko diy-meinigillä tekemään synkkaportin tai sitten joutuisin hommaamaan sovitekikkareen salaman alle johon kiinnittäisin pc-synkan. Samalla tuo tuntuu syövän sen kalliimman hintaluokan vehkeiden toimintavarmuuden ideaa(jos ei muuten niin ainakin siinä mielessä että noin 105% varmuudella unohtaisin joku kerta sen sovitekikkareen/johdon kotiin).

Samaan syssyyn tilailin Saksasta pari kappalettaa Manfroton 1051 BAC -jalustaa. Tuntui että tuo on se pienin manfroton jalusta joka kannattaa ostaa. Elinkalla ei näyttänyt olevan olemukseltaan luotettavia jalustoja tuohon hintaluokkaan ja muita kuluttajahintaisia/riittävän laadukkaita jalustoja ei juuri tunnu olevan euroopassa myynnissä. Suomestakin tilaamista harkitsin hetkisen verran, mutta totesin että kaikki Suomalaiset/suomessa myyvät liikkeet pitävät valokuvaustarvikkeillaan valokuvaushintoja… Valinta välillä 55e vs. 85e (+pk) oli suhteellisen helppo 🙂

Also posted in kalusto, kamera, Sekalainen Tagged , , , , , , , |

Strobox

Taas tulee vastaan näitä sivuja joista ihmettelee et miksei tämmöstä ole ollut aikaisemmin. Strobox vastaa aika paljon siihen tarpeeseen joka on monilla salaman kanssa kuvaavilla valokuvaajilla, tarvitsee kuva&setup -pareja jotta voi ideoida omiin kuviin valaistusta. Toki hieman samassa hengessä on toiminut flikkerin strobisti-yhteisö mutta pelkästään kuvaajien omien esimerkkikuvien ja setuppien jakamiseen dedikoitua sivustoa ei ole ennen tullut vastaan.

The Problem

Lighting is one of the key factors to consider when taking a good photo. And even though we all know a great shot when we see one, it’s often difficult to understand just how it was lit. Until now, photos didn’t come with details of the lighting scheme.
Our Solution

Strobox is a place for all types of photographers to share how they set up that amazing photo! The easiest way to learn is to look at photos and their lighting diagrams so you can see for yourself how they were created.

Tällä hetkellä sivustolla muutama sata kuvaa, ehdottaisin että jos vaikkapa lisättäisiin sitä määrää hieman 🙂

Strobox

Also posted in Linkkivihko

Finnishing touches

Strobist

OHO.

Also posted in flickr, lappeenranta, Linkkivihko, miitti Tagged , |

Jannan kanssa Mälkiän sululla

Käytiin Mälkiän sululla kääntymässä, kun kumpakaan ei oo siellä ikinä käyny vaikka ollaan tässä paikkakunnalla asusteltu jo vuosia 🙂 Hassusti sattu samaan aikaan siihen sululle tuo maailman suurin vesiskootteri(eli Camilla), näppärästi tuo näytti siihen kanavaan mahtuvan vaikka ylimäärästä oli vaan ~1.5m puolellansa. Päästiin muten varmaan aika moneen turistikuvaan…

Samalla tuolla käydessä oli ajatus ottaa muutama potretti salaman kera, ajattelin et josko nyt tyytys ihan vaan yhteen ja harjottelis sen kaa valon käyttöä vähän paremmaksi. Monessa kohtaa huomasi että joku heijastin tai toinen salama olis ollu paikallaan, mut päätin kuitenkin pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa yhden salaman ja läpiampuvan sateenvarjon kera.

Ongelmia aiheutti tuolla tuon lisäksi sillontällön täydeltä terältä loimottanut aurinko, jota vastaan ei tahtonut pystyä tappelemaan vaikka läimi täysillä tehoilla tuon sb-600:sen kanssa(ohjeluku 30, läpiampuva sontsa hukkaa siitäki viel osan). Yleensä sai olla ihan tyytyväinen tulokseen jos pystyi auringonpaisteessa täyttämään kasvoille syntyneet varjot salamalla.

Janna at mälkiä

Setuppi:
Janna at mälkiä -setup

Janna at Mälkiä 2

Janna at Mälkiä 2

Setuppi:
Janna at Mälkiä 2 -setup

Also posted in valokuva Tagged , , , , , |